Tuzluca Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Ayşegül ÇOBAN özel halkacı lisansı almaya hak kazanmıştır.

Iğdır Üniversitesi Tuzluca Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Ayşegül ÇOBAN, 23-26 Eylül 2019 tarihleri arasında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Samsun ilinde düzenlenen “Kuş Halkalama Temel Eğitimi” isimli teorik ve uygulamalı olarak 3 gün süren eğitimi tamamlamış ve eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavı geçerek başarı belgesi almıştır. ÇOBAN, 2019 yılı Haziran ayında uluslararası bir ekiple yürüttüğü ve Doğu Anadolu’ da bir ilk olan “Iğdır’ ın Kuşlarını Yuvada Halkalama Projesi” nde, uzman halkacı ile beraber çalışarak 120 Leylek (Ciconia ciconia) yavrusuna T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından  temin edilen plastik ve alüminyum halkaların takılmasına ve bu bireylerin takip edilmesi gibi önemli bir bilimsel çalışmaya öncülük etmiştir. Yürüttüğü bu proje ve edindiği tecrübelerini içeren belgelerle yaptığı başvuru, Bakanlık Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek kendisi Leylek halkalama konusunda Özel Halkacı Lisansı almaya hak kazanmıştır.

Öğr. Gör. Ayşegül ÇOBAN, Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı olarak Aras Kuş Halkalama İstasyonu’nun alanda 2006 yılından beri devam ettiği kuş halkalama çalışmalarını üniversite adına yürütmekte olup kuş halkalama istasyonunda öğrencilere yapılan çalışmalarla ilgili uzman ekiple beraber eğitimler vermektedir.

• Yayımlama Tarihi: 28 Ocak,2020